rijksgediplomeerd hoefsmid

Ramon Koppendraaier is sinds 2002 rijksgediplomeerd hoefsmid en sinds 2008 gespecialiseerd. Tevens is hij oud-bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden

 

Een NVvH-hoefsmid staat voor een vakbekwaam hoefsmid met een erkend Nederlands diploma. Hoefsmid is helaas een vrij beroep, waardoor iedereen het vak mag beoefenen. Veel paardeneigenaren staan hier niet bij stil.

 

Hoefsmid Ramon weet wat jouw paard nodig heeft. Bij voorkeur beslaat hij paarden om de zes tot acht weken om stand van de hoeven (door groei) niet teveel te hoeven veranderen. 


geduldig, secuur & vakkundig

Klanten

Hoefsmid Ramon komt op veel verschillende stallen en bedrijven. Bij professionals, amateurs, fokkers en opfokbedrijven. Goed bekappen en op tijd beslaan voorkomen veel problemen en bevorderen het welzijn van het paard.

 

Standcorrecties

Er wordt vaak gesproken over het corrigeren van de standen, maar kan dit wel? Ja en nee. Tot een leeftijd van ongeveer twee, drie jaar kan het vakkundig bekappen een positieve bijdrage leveren aan een zo optimaal mogelijke stand, maar daarna zijn de groeischijven van de botten gesloten en kan er niet meer veranderd worden. Wel zal er corrigerend bekapt worden om de stand niet te verslechteren.

 

Een goede hoefsmid zal zo beslaan dat de stand zodanig is dat het paard optimaal kan bewegen en de kans op blessures wordt verkleind. Het is in elk geval van uiterst belang om veulens en jaarlingen regelmatig te bekappen, met het oog op goede voeten op latere leeftijd.

 

Hoefijzers

Door de manier van houden en gebruik van paarden zullen hoefijzers vaak noodzakelijk zijn. Belangrijkste reden om voor hoefbeslag te kiezen is het voorkomen van slijtage; het overmatig, ongelijk afslijten van de hoeven. Tevens aan te raden bij een matige vorm, stand en kwaliteit van de hoeven.

 

Lees hier Ramon's blog 'Moet mijn paard op ijzers?'.