Moet mijn paard op ijzers?

Deze vraag krijg ik regelmatig van klanten. Ik kan een waslijst aan voor en tegens opnoemen, maar het verschilt ook vaak genoeg per paard. Ik probeer altijd zo goed mogelijk te adviseren. De klant beslist uiteindelijk.

 

Een paard kan prima zonder ijzers, maar door de manier van houden en gebruik zullen ijzers vaak noodzakelijk zijn. Belangrijkste reden om voor hoefbeslag te kiezen is het voorkomen van slijtage; het overmatig, ongelijk afslijten van de hoeven door lopen op de straat, rondjes te draaien in de stapmolen of krabben op de wasplaats of in de stal.

 

De hoef is bovendien gevoeliger voor beschadiging zonder ijzers. Een steen of randje kan ervoor zorgen dat een stuk van de hoef afbreekt, waardoor de stand van de voet kan veranderen. Daarnaast vragen de verschillende disciplines ook vaak om beslag, zodat we met stiften kunnen rijden op graspistes of met slidingplates bij westernpaarden.

 

Klanten vragen het vaakst om advies vanwege vraagtekens bij de vorm, stand en kwaliteit van de hoeven. Deze drie elementen zijn tegelijk het lastigst te veranderen. Ze zijn meestal een gevolg van iets anders, zoals voeding, gezondheid, erfelijkheid, een blessure, lichamelijke beperking of ongemak, huisvesting, beweging of het gebrek daaraan. Hoefijzers kunnen wel helpen, maar zijn dan niet de oplossing. Er zal dan gezocht moeten worden naar de oorzaak. Is deze niet weg te nemen, dan kies je voor hoefbeslag zodat de vorm, stand en kwaliteit van de hoef niet verergeren.

 

Heb jij vragen over het hoefbeslag van jouw pony of paard? Laat het mij weten! Via info@hoefsmidramon.nl, Facebook of 06-21823313.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 13
 • #1

  Clint Isaac (donderdag, 02 februari 2017 17:49)


  Hi there! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty quick. I'm thinking about making my own but I'm not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions? With thanks

 • #2

  Evangelina Bode (donderdag, 02 februari 2017 22:55)


  Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your weblog? My blog site is in the very same niche as yours and my users would really benefit from some of the information you present here. Please let me know if this ok with you. Thanks!

 • #3

  Belle Wertz (vrijdag, 03 februari 2017 13:56)


  Article writing is also a excitement, if you be familiar with afterward you can write or else it is complicated to write.

 • #4

  Kelsie Hermanson (zondag, 05 februari 2017 00:52)


  Thanks designed for sharing such a good idea, article is pleasant, thats why i have read it completely

 • #5

  Karey Stribling (maandag, 06 februari 2017 22:31)


  Good respond in return of this difficulty with real arguments and explaining the whole thing about that.

 • #6

  Analisa Ogilvie (dinsdag, 07 februari 2017 05:18)


  Appreciate the recommendation. Will try it out.

 • #7

  Monte Buhl (dinsdag, 07 februari 2017 06:59)


  Greetings! Quick question that's totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My blog looks weird when viewing from my iphone. I'm trying to find a template or plugin that might be able to resolve this problem. If you have any suggestions, please share. Thank you!

 • #8

  Ela Harwood (dinsdag, 07 februari 2017 15:18)


  Thanks on your marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you might be a great author. I will remember to bookmark your blog and will come back very soon. I want to encourage continue your great work, have a nice day!

 • #9

  Belle Wertz (woensdag, 08 februari 2017 18:21)


  Does your website have a contact page? I'm having problems locating it but, I'd like to send you an email. I've got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it improve over time.

 • #10

  Darla Lones (donderdag, 09 februari 2017 09:09)


  Thanks for finally writing about > %blog_title% < Loved it!

 • #11

  Antonina Gongora (donderdag, 09 februari 2017 09:40)


  Hey there! I'm at work surfing around your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Carry on the excellent work!

 • #12

  Major Duhart (donderdag, 09 februari 2017 13:38)


  Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 • #13

  Theron Poplawski (donderdag, 09 februari 2017 22:48)


  Hi there! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having problems finding one? Thanks a lot!