Hoefbalbetrapping, wat te doen?

Komt je paard uit de wei of paddock met een verwonding aan de hoefbal? Of is het tijdens het springen gebeurd? Een hoefbalbetrapping komt regelmatig voor. 

Hoewel het er soms vervelend uit ziet, is het paard meestal niet of nauwelijks kreupel. Maar wat moet je doen om deze verwonding zo goed mogelijk te verzorgen?


Betadine

Een hoefbalbetrapping onstaat meestal als het paard met de voorkant van zijn achterhoef de hoefbal van de voorvoet raakt. De kroonrand en of de ballederhuid kan daarbij beschadigd raken, maar ook het weefsel daaronder. Bij een relatief lichte hoefbalbetrapping kan de hoefsmid een eventueel loshangende flap afknippen of wegsnijden. Was de wond met betadine scrub (shampoo). Afhankelijk van de grootte van de wond kun je de voet met verband inpakken.

 

Hoornkloof

Is de wond vrij diep, dan kan een hoornkloof ontstaan door plaatselijke onderbreking van de hoefgroei. Deze horizontale scheur in de hoornwand groeit vanzelf naar beneden uit. Een diepe hoornkloof kan wel voor problemen zorgen, zoals een ontstoken hoeflederhuid. De hoefsmid kan de kloof uitsnijden, zodat de ontsteking naar buiten kan. Blijft de ontsteking ondanks de behandeling aanwezig, dan zal de dierenarts vaak antibiotica voorschijven.

 

Voorkomen?
Loopt jouw paard snel een hoefbalbetrapping op? Springschoenen in de wei of paddock worden het meest gebruikt voor de bescherming van de hoefballen en kroonrand en eventueel het aftrappen van de hoefijzers. Ze zijn eenvoudig op en af te doen.

 

In de (professionele) springsport worden rubberen hoefbalbeschermers het vaakst gebruikt en daar hebben we zelf ook goede ervaringen mee. Het kost wat meer moeite om ze om de voorhoeven te trekken, maar ze blijven goed zitten. Omdat een hoef glad is, brengen we op de voorkant van de hoef zelf vaak een stukje Tesa Tape met een stroeve bovenkant aan zodat de kans op verschuiven van de beschermers nog geringer is.

 

Vragen? Stuur gerust een email: info@hoefsmidramon.nl

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    D.W.M. Rusink-Jansen (maandag, 11 maart 2019 22:06)

    Hallo Ramon, zijn deze rubberenhoefbal beschermers ook geschikt tegen het aftrappen van het ijzer, tijdens weidegang ?