Hoefzweren en rotstraal: vervelend maar goed te behandelen

Wist je dat... bij gebruik van vlas, fijne houtkrullen en zaagsel in de stallen relatief meer hoefzweren voorkomen dan wanneer je stro gebruikt?

Sowieso is het regelmatig hoeven uitkrabben belangrijk. De oorzaak van een hoefzweer is bijna altijd opkruipend vuil of steentjes in de witte lijn. Soms kan een zweer ook ontstaan bij hoefbevangenheid.

 

In de praktijk zie je dat het aantal hoefzweren bij paarden die op stro staan aanzienlijk minder is dan paarden op ander strooisel. Vochtig zaagsel plakt aan de zool en wordt in de zachte, poreuze hoorn van de witte lijn gestampt. Als het vuil omhoog kruipt, raakt de hoeflederhuid ontstoken. Een ontsteking die geen uitweg naar onderen vindt, breidt zich dan uit naar de zachte delen binnen de hoornschoen. Dit kan kreupelheid veroorzaken.

 

De behandeling van een hoefzweer is vrij eenvoudig: het vrijleggen van de ontsteking, maar zorg wel voor een vakkundige hoefsmid. Met een visiteertang zal hij de locatie van de hoefzweer opzoeken om deze vervolgens uit te snijden. Wanneer de druk (door het onstekingsvocht) uit de hoef is, is de kreupelheid meestal gelijk minder.

 

Rotstraal ontstaat meestal als de onderkant van de hoef voortdurend in aanraking komt met mest en urine, zeker als het vuil lang in de hoeven blijft zitten. Het hoorn van de stralen wordt aangetast. Meestal begint de rotstraal in de middelste (nauwste) straalgroeve, die bij ontsteking erg gaat stinken. Toch is de oorzaak niet altijd bekend, want het kan ook voorkomen bij paarden die elke dag goed verzorgd worden, met name bij paarden met nauwe voeten waarin het vuil eerder vast blijft zitten. Slecht beslag kan rotstraal veroorzaken, maar ook weinig of geen beweging waardoor de hoeven niet optimaal kunnen werken.

 

Ook de genezing van rotstraal is niet lastig, al vergt het dagelijks wat werk. Neem meteen contact op met jouw hoefsmid als je een stank opmerkt bij het uitkrabben van de hoeven of als er een drabbige viezigheid uit de stralen komt. Belangrijk is dat de smid eerst het aangetaste gedeelte wegsnijdt. Zorg voor een schone stal en maak de straalgroeven goed schoon en droog. Vervolgen zou je straal kunnen insprayen met betadine (drogend en bacteriedodend). Ook Hypozin (bevat hoge concentratie zinkoxide), socatyl zalf (bacteriedodend) of Egyptische zalf kunnen helpen, let alleen op dat de straal niet teveel uitdroogt en te hard wordt.

 

Probeer de oorzaak te achterhalen, zodat de straal zichzelf kan herstellen en de kans op nieuwe hoefproblemen verkleind wordt.

 

Vragen? Stuur gerust een berichtje: info@hoefsmidramon.nl of bel 06 218 233 13.