Hoefvet: Zinvol of zinloos?

Heeft jouw paard ook last van droge hoeven? Hier tips wat je eraan kan doen.

‘Er is een stuk uit zijn hoef gebroken.’ ‘Er zitten scheurtjes in de wand.’ ‘Er komen barstjes in de zool.’ ‘Hoe kan hij nou rotstraal hebben, de voeten zijn zo mooi hard en droog?’ ‘Ik heb met stiften op concours gereden en hij liep niet zo lekker en nu rammelen de ijzers ook nog.’

 

Bovenstaande hoor ik veel op het moment. De oorzaak ligt natuurlijk voor de hand met onze mooie droge nazomer. De bodems (wei en vaak rijbaan) zijn droog en de stallen zijn ook droger. Behalve op de spuitplaats komt er weinig vocht op de hoeven. Hoe voorkom je dan dat ze uitdrogen?

 

Er is maar één vloeistof die enigszins in de hoef trekt en deze soepel kan houden en dat is water, maar dit trekt er maar minimaal en heel langzaam in. Belangrijker is dus dat het vocht dat in de hoef zit er niet uit gaat en daarvoor gebruik je hoefvet. Hoefvet trekt dus niet in de hoef, maar voorkomt dat vocht uit de hoef trekt. Daarnaast wordt hoefvet vaak als finishing touch gebruikt, omdat het er mooi uitziet.

 

Tips voor droge hoeven 

  • Als je je paard afspuit maak de benen dan niet gelijk droog. Het water loopt langzaam van de benen af over de hoeven waardoor deze langer vochtig blijven. Doe er wat hoefvet op voordat je hem op stal zet.
  • Zet je je paard in de wei? ‘s morgens is deze nat van de dauw. Vet de hoeven niet in. Gaat je paard later op de dag naar buiten? Doe het dan wel als hij droge hoeven heeft voordat hij de wei op gaat.

 

Info: 06-21823313 / info@hoefsmidramon.nl

Reactie schrijven

Commentaren: 0